sharondeedee.blogg.se

Hälsoprojekt

Publicerad 2013-12-09 21:11:55 i Allmänt,

Eftersom livskvalitet är någont personligt handlar det mycket om att man har självkännedom, att man vet vilka behov man har och hur man tillfredsställer dem. Det som är viktigt för mig är och mitt behov är att äta rätt, förbättra min kondition och vara frisk. Jag ser mig själv inte frisk. Jag äter för mycket av godis och jag gör aldrig någon övning på fritiden så jag är inte alltid i god humör och det mest jag brukar inte ha energi att göra något.

Hälsosam kost handlar inte om att man vill vara smal, eller beröva sig av de livsmedel man älskar. Hälsosam kost handlar om att man må bra, att ha mer energi, stabilisera sitt humör, och hålla sig så frisk som möjligt.

Träna regelbundet är ett av de hälsosammaste saker man kan göra för sig själv. Det sänker risken för allvarliga hälsoproblem, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes, stroke och högt blodtryck. Det kan också trimma din figur, förbättra din sömn. Och Inte bara motion är bra för kroppen, det är också bra för ditt hjärna och minne.

Att vara fysiskt aktiv kan lindra depression, lindra stress och ångest, stärka självkänslan och förbättra hela din syn på livet. Och du behöver inte tillbringa långa, tråkiga timmar på ett gym för du att skörda dessa fördelar. Oavsett din ålder, begränsningar hälsa eller fitness nivåer, kan du utveckla ett träningsprogram som är roligt, givande och passar ditt liv

Utvärdering på hur jag har träna
Kostcirkel som innehåller :grönsaker,fisk,kött & ägg, mjölkprodukter,matfett,bröd,mjöl&gryn,potatis&rotfrukter,frukt&bär.
Har druckit mycket vatten - 2
Dansa två gånger i veckan
Jogga tre gånger i veckan
Kör lite basketboll
Lite situps varje dag, träna (mage, rumpa)
Under de här 11 veckor har jag tränat. Det har gått jättebra och nu kan jag göra många saker och jag kommer fortsätta så med det jag gör idag.

Varför var det viktigt (alltså målet och allting)
Mitt mål var att förbättra min kondition och börja träna, äta rätt och kunna orka mer.

Vilka appar jag använder som passar mitt hälsoprojekt.
Seven", situps, ab workout appar på AppStore.

KASAM - en känsla av sammanhang
Jag begriper målet eftersom den har ett bra syfte (målet har en stor betydelse)
Och är hanterbart.

Var ifrån fick du inspirationen?
Exercise help guide. Vårdguiden

Frågor till sidan (138)

Publicerad 2013-12-07 15:29:46 i Allmänt,

1). Presentera mer ingående två lämplig metoder för att hälsopedagogiskt arbete i grupp.
Svar: kvalitet betyder värde och ett exempel på kvalitativ hälsopedagogiskt arbete är enskilt samtal mellan en hälsoplanerare och en klient. Hälsoplanerare hjälper klienten att komma till rätt med sitt liv. Att avstår från det som är ohälsosamt och lyfta fram de mer positiva delarna i livsstuationen.

2) Redogör för begreppet enpowerment. Exemplifiera begreppet med ett hälsopedagogiskt exempel.

Svar: Enpowerment handlar om att hjälpa individer att utveckla sina egen förmåga. De ska uppleva sig själva som värdefull och förmögna att själva genomföra och klara av beteendeförändring.

4) Vad är ADL? Det finns två olika sorters ADL. beskriv dessa och ge exemple med hälsopedagogisk anknytning.

Svar: ADL betyder Activity of Daily Living, träning för det dagliga livet.
ADL- träningen har två olika sorters. Den ena kallas för personlig ADL och den syftar till att vårdtagaren själv ska kunna sköta sin hygien samt klara matlagning, diskning och liknande. Den andra former av ADL- träning klass för instrumentell och det betyder att vårdtagaren på egen handväska kunna åka bus eller använda andra färdmedel, t.ex gå på bio och restaurang eller kanske delta i någon organiserad fritidsaktivitet.
Träningen bygger på och anpassas till vårdtagaren behov och intressen. En funktionsnedsättning man, som är intresserad av jakt får kanske träna sin kondition, styrka och koncentrationsförmåga.

 

Livsstilstest

Publicerad 2013-12-07 15:19:30 i Allmänt,

 
Min livsstilsprofil  
 Område  Datum  Riskstatus  Oro  Beredd att ändra
 Kost  13-12-07   Hög risk  Viss  Tänker ej förändr.
 Alkohol  13-12-07   Bra  Inte alls  Tänker ej förändr.
 Läk. & dr.  13-12-07   Bra  Inte alls  Tänker ej förändr.
 Tobak  13-12-07   Bra  Inte alls  Tänker ej förändr.
 Motion  13-12-07   Varning  Viss  Tänker på förändr.
 Vikt  13-12-07   Bra  Inte alls  Tänker ej förändr.
 Stress  13-12-07   Bra  Viss  Tänker på förändr.

11 veckor planering

Publicerad 2013-12-07 14:58:12 i Allmänt,

1) jogga 3 gånger i veckan (30min)
2) gym två gånger i veckan (2tim)
3-4) spela basketboll
5-6) gym
7-8) jogga / dans
9,10,11) dans

Ergonomi frågor

Publicerad 2013-12-07 14:24:50 i Allmänt,

 


1) Varför är ergonomi så viktigt?
Ergonomi är viktigt för att kroppen ska mår bra nu. Men också för att man inte ska få ont senare i livet. Om man suttit snett eller tokigt under en längre tid kan man till exempel få skador i rygg, nacke och leder.

2) Vad är ergonomi?
Ergonomi handlar om hur vi påverkar av allt som finns runt omkring oss när vi arbetar. Ofta handlar det om hur möbler ska vara utformade för att kroppen ska må bra när vi använder dem.

3) Berätta om tips kring hur man ska lyft rätt!
A) ha raka armar
B) böja knäna
C) behöll korsryggen svank
D) inte vrida bålen under lyftet

4) Berätta om tips kring hur man ska sitta rätt!
A) kroppen skall vara i en upprätta symmetrisk ställning
B) man ska inte stå för nära arbetsytan
C) axlarna skall placeras neutralt och vara avslappnade, tänk på att hålla armarna nära kroppen skrivbordets höjd skall vara i bra proportion till stolen,se till att ha bra justerbara bord och stolar som kan ställs in individuellt efter användaren.

5) Berätta om ryggens anatomi!
Svar: Ryggraden – är uppbyggd av 34 stycken kotor. Mellan dessa kotor finns mellankotsskivor – så kallade disker. De består ytterst av fjädrande brosk och inuti dem finns det mjukare brosk och de skyddar och fungerar som stötdämpare. Ryggraden är omgiven av många muskler, stora och små. Ryggmärgen löper inne i ryggraden och är hjärnans förbindelse med resten av kroppen.

6. Berätta om tips kring hur man ska arbeta vid datorer!
Svar: · Sitta på stolen så att ryggen får stöd av ryggstödet. Ställ sedan in stolen så att du kan ha båda fötterna stadigt i golvet. Sitsen ska inte trycka mot lårens undersidor. Vinkeln i knäna ska vara 90-100 grader.

· Bordsskivan ska ge stöd under armarna när du sitter upprätt med sänkta axlar, med ca 90 graders vinkel i armbågarna. Om du har armstöd på stolen: ställ in den på samma höjd som bordet.

· Se till att bildskärmen är skarp och har bra kontrast

8. Vad heter du?
Svar; Sharon Atieno Omondi heter jag.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela