sharondeedee.blogg.se

Frågor till sidan (138)

Publicerad 2013-12-07 15:29:46 i Allmänt,

1). Presentera mer ingående två lämplig metoder för att hälsopedagogiskt arbete i grupp.
Svar: kvalitet betyder värde och ett exempel på kvalitativ hälsopedagogiskt arbete är enskilt samtal mellan en hälsoplanerare och en klient. Hälsoplanerare hjälper klienten att komma till rätt med sitt liv. Att avstår från det som är ohälsosamt och lyfta fram de mer positiva delarna i livsstuationen.

2) Redogör för begreppet enpowerment. Exemplifiera begreppet med ett hälsopedagogiskt exempel.

Svar: Enpowerment handlar om att hjälpa individer att utveckla sina egen förmåga. De ska uppleva sig själva som värdefull och förmögna att själva genomföra och klara av beteendeförändring.

4) Vad är ADL? Det finns två olika sorters ADL. beskriv dessa och ge exemple med hälsopedagogisk anknytning.

Svar: ADL betyder Activity of Daily Living, träning för det dagliga livet.
ADL- träningen har två olika sorters. Den ena kallas för personlig ADL och den syftar till att vårdtagaren själv ska kunna sköta sin hygien samt klara matlagning, diskning och liknande. Den andra former av ADL- träning klass för instrumentell och det betyder att vårdtagaren på egen handväska kunna åka bus eller använda andra färdmedel, t.ex gå på bio och restaurang eller kanske delta i någon organiserad fritidsaktivitet.
Träningen bygger på och anpassas till vårdtagaren behov och intressen. En funktionsnedsättning man, som är intresserad av jakt får kanske träna sin kondition, styrka och koncentrationsförmåga.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela