sharondeedee.blogg.se

Ergonomi frågor

Publicerad 2014-03-26 14:21:07 i Allmänt,

 
1) Varför är ergonomi så viktigt?
Ergonomi är viktigt för att kroppen ska mår bra nu. Men också för att man inte ska få ont senare i livet. Om man suttit snett eller tokigt under en längre tid kan man till exempel få skador i rygg, nacke och leder.
 
2)Vad är ergonomi?

 Ergonomi handlar om hur vi påverkar av allt som finns runt omkring oss när vi arbetar. Ofta handlar det om hur möbler ska vara utformade för att kroppen ska må bra när vi använder dem.

3)Berätta om tips kring hur man ska lyfta rätt
  • Använd lyfthjälpmedel för att undvika tunga eller svåra lyft. Det kan vara en rullbana, glidbana eller transportvagn. När du måste lyfta eller flytta tunga förpackningar kan du använda lyfthjälpmedel för att underlätta arbetet. När du serverar kan du använda till exempel en vagn.
  • Ställ tunga föremål och varor som du använder ofta mellan knä- och axelhöjd.
  • När du måste bära, bär det nära kroppen. Det är viktigt att stora och tyngre förpackningar, till exempel säckar med potatis, mjöl eller ris, är av den storleken att de kan bäras så nära kroppen som möjligt. Ställ krav på mindre och bättre utformade förpackningar när du beställer av leverantören.
  • Tänk på att inte böja och vrida kroppen samtidigt som du lyfter tunga saker.
  • Hjälp varandra vid tunga lyft.
  • Undvik lyft över axelhöjd eller under knähöjd.
4)Berätta om tips kring hur man ska sitta rätt!
 
Kroppen skall vara i en upprätt symmetrisk ställning.
Håll ryggen rak och avspänd
Man ska inte stå för nära arbetsytan
Undvik större böjningar, vridningar och höga axellägen.
Arbetshöjden ska kunna anpassas till arbetaren och uppgiftens krav
Vid allmänt arbete bör höjden ligga i nivå med armbågarna, vid precisionsarbete på en något högre arbetsnivå och vid tyngre arbete på en något lägre nivå.
Underlaget spelar stor roll, ett hårt underlag är påfrestande för knän och rygg, tänk på att alltid ha bra skor med ”svikt i” under stående arbete.
Man ska byta tyngdpunkt, alltså växla från vänster ben till höger vid trötthet
 

5) Berätta om ryggens anatomi!
Svar: Ryggraden – är uppbyggd av 34 stycken kotor. Mellan dessa kotor finns mellankotsskivor – så kallade disker. De består ytterst av fjädrande brosk och inuti dem finns det mjukare brosk och de skyddar och fungerar som stötdämpare. Ryggraden är omgiven av många muskler, stora och små. Ryggmärgen löper inne i ryggraden och är hjärnans förbindelse med resten av kroppen.

6. Berätta om tips kring hur man ska arbeta vid datorer!
Svar: · Sitta på stolen så att ryggen får stöd av ryggstödet. Ställ sedan in stolen så att du kan ha båda fötterna stadigt i golvet. Sitsen ska inte trycka mot lårens undersidor. Vinkeln i knäna ska vara 90-100 grader.

· Bordsskivan ska ge stöd under armarna när du sitter upprätt med sänkta axlar, med ca 90 graders vinkel i armbågarna. Om du har armstöd på stolen: ställ in den på samma höjd som bordet.

· Se till att bildskärmen är skarp och har bra kontrast

8. Vad heter du? Sharon heter jag

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela