sharondeedee.blogg.se

Hälsa på samhällsnivå kap:7

Publicerad 2014-05-24 22:30:33 i Allmänt,

                          sid. 210.
1. Vad heter landets folkhälsominister? Till vilket departement hör ministern och folkhälsofrågorna?
Svar: Sveriges nuvarande socialminister är Göran Hägglund, som även ärKristdemokraternas partiledare.
Socialdepartementet är ett departement under Sveriges regering som sköter bland annat social omsorg, vårdfrågor ochfolkhälsofrågor.

.Socialminister eller hälsominister är den minister i ett lands regering som ansvarar för socialpolitiken, till exempel barn- ochfamiljepolitik, socialtjänstpolitik inklusive handikapp- och äldrepolitik, sjuk- och hälsovård, socialförsäkringar, folkhälsa, etc.
Socialministerns ansvarsområde har vuxit i samband med välfärdsstatens utbyggnad och idag är politikområdet vanligen uppdelat på flera ministrar, ibland dock placerade på samma ministerium eller departement.



2. Definiera och exempelifiera begreppen välfärd och ohälsotal.
Svar: a. Välfärd är bland annat de delvis skattesubventionerade eller helt skattefinansierade tjänster och de transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller i syfte att säkra individens trygghet vid bland annat barndom, sjukdom, arbetslöshet,funktionsnedsättning och ålderdom. Kallas ibland även "social trygghet" eller "socialt skyddsnät". Det handhas i Sverige avkommunerna och ett antal myndigheter under Socialdepartementet.

1)Allmän välfärd innebär att alla i samhället garanteras en viss nivå av grundläggande välfärdstjänster som skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning. Ett alternativ till detta är selektiv välfärd där dessa tjänster endast är vissa förunnat. Välfärd är en definitionsfråga till exempel en tillfredsställande levnadsnivå. Välfärd är ett subjektivt/objektivt/relativt mått på levnadsnivån
2)?Ohälsotalet, är ett mått på antalet utbetalade ersättningsdagar från svenska Försäkringskassan, per person och år (för personer mellan 16-64). Talet summerar utbetalade dagar för sjukpenning, rehabiliteringspenning, samt sjukersättning ochaktivitetsersättning och gäller för nettodagar. Två utbetalade halvdagar motsvarar exempelvis en utbetald nettodag.

3. I många kommuner finns det så kallade folkhälsoråd eller andra grupper som gemensamt arbetar med folkhälsa och hälsorelaterade frågor. Finns det någon sådan grupp i din kommun? Vad kallas gruppen och vilka är representerna?
Svar: Nej

4. Naturresurslagen är numera en del av miljöbalken. Förklara och beskriv fortfattat naturresurslagen.
Svar: (NRL) eller naturresurslagen var en svensk lag som upphävdes1999 i och med att Miljöbalken trädde ikraft. Bestämmelserna i Naturresurslagen flyttades då i huvudsak in i Miljöbalkens. Grund idén med naturresurslagen var att genom kommunernas fysiska planering åstadkomma förutsättningar för en långsiktigt god hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. I naturresurslagen infördes begreppet riksintresse, som avser vissa särskilt viktiga värden/resurser som i ett nationellt perspektiv betraktas som så betydelsefulla att de ska skyddas för ingrepp som förstör dem. Riksintressen kan utses för rennäringen, fisket, naturvården,kulturmiljövården, det rörliga friluftslivet, ämnen och material, kommunikation, energiproduktion och distribuiton, avfallshantering mm samt totalförsvaret. Därtill utsågs ett antal geografiskt definierade områden till riksintresseområden t ex de orörda älvarna, fjällen, vissa sjöar och kustområden mm. Bestämmelsena i naturresurslagen konkretiserades genom kommunens översiktsplanering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela