sharondeedee.blogg.se

Frågor till sidan (80)

Publicerad 2013-11-13 14:33:53 i Allmänt,

 

1) Förklara begreppet salutogent respektive patogent perspektiv?

Svar: Salutgent perspektivet fokuserar på människans möjligheter,inte hennes svårighter.Man utgår från frågan hur det kommer sig att så många människor förblir friksa,trots att de utsätts för alla möjliga påfrestningar.I vissa fall kan dessa personer till och med utvecklas vidare och växa som människor.Man sätter fokus på människans möjligheter,inte henns svårigheter.

B)Patogent perspektivet, som fokuserar på öhälsa och sjukdom,genomsyrar fortfarande en stor del av sjukvården. Och trots att hälsoområdet och friskvården står för en hilistisk syn på människans,utgår perspektiven ofta från det sjuka.

2)Beskriva två situationer som kräver coping.Redovisa sedan hur en positiv respektive negativ coping skulle kunna se ut.anpassad till respektive situation.

Svar- Den stressade ensamstående två barnsföräldren som har behov av fysisk aktivitet men som inte hittar någon kvällstid till detta.En positiv coping skulle vara att tillfredsställa behovet genom att börja gå eller cykla till jobbet.Negativ coping är om föräldern tar sig ett par starköl varje kväll,då barnen har lagt sig,fär att i alla fall “unna sig någont. För att kunna förändra beteenden som är negativa,till exemple beteendet ovan,måste man vara medveten om varför man agerar på ett visst sätt, och vilka konsekvenser det kan få.

3)Redogör kort för och exemplifera likheter och skillnader mellan begreppen coping och anpassing.

Svar-Anpassing är det minder förändringar,bara passa in i situationen. Coping däremot kräver mer omfattande omställningar för att man ska kunna tillvarata livets möjligheter.

4)Förklara med  hälsorelaterade exemple begreppen inre och yttre motivation.

Svar-Inre motivation är att vi gör något för att vi har inre drivkraft,en egen vilja att öra det.Vi gör det inte därför att vi måste,utan därför att vi vill. Yttre motivation handlar om att vi gör någont därför att någon annan vill det,eller för att vi ska få en belöning eller en ersättning.Det kan vara i form av betyg,lön,berömmelse eller erkännande.

5)Redgör med egna ord för KASAM.s tre dela,genom att beskriva hur de kan påverka hälsa.

Svar-Kasam betyder känlsa av sammanhang.

A)Begriplighet är kärnan i KASAM och det innebär om i vilken utsträckning man upplever inre och yttre information som bergriplig.

B)Hanterbarhet är vår förmåga att ha tillräckliga resurser för att möta de krav som ställs på oss.Resurser som står till förfogande behöver inte vara ekonomiska.Det kan lika gärna handla om exempelvis den kunskapsinvån,det politiska styret i det land man bor i eller en sociala nätverk.

C)Meningsfullhet betyder om delakighet,att aktivt medverka i de händelser som skapar såväl vårt öde som våra dagliga erfarenheter.Människor med hög nivå av meningsfullhey är motiverade och det ustätter sig för utmaningar,och de engegerar sig.

6)Förklara begreppet livsstil.gärna utifrån en jämförelse med begreppet hälsa.

Svar-Livstilen har stor betydelse för den individuella hälsan.Livsstilen är ett övergripande begrepp. Det omfattar våra värderingar och vår livsåskåning,våra relationer till andra människor och hur vi använder vår tid. I livsstilen ingår också våra levnadsvanor när det gäller exempelvis kost,motion och alkohol.Det är du själv som väljer din livsstil, och det är du som kan påverka den.Visserligen kan du få rådet att sluta röka,men det är bara du själv som kan ändra dina rökvanor om du vill.

7)Livsstilen omfattar våra värderingar och vår livsåskådning.Vad betyder begreppet livsåskådning?

Svar-En livsåskådning handlar om, enklet sett, ett sätt att se på livet. En livsåkådning ger mer eller mindre utvecklade svar på frågor som, varför finns jag?, vem är jag?, vad händer om jag när jag dör? osv.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela