sharondeedee.blogg.se

Hälsa och livskvalitet

Publicerad 2013-11-13 14:29:37 i Allmänt,

 Människor definierar nämligen friskt och sjukt, välbefinnande och livskvalitet på mycket olika sätt. Någon som är sjuk kanske säger att hon mår bra, medan en som frisk säger att hon mår dåligt. Livstil och levnadsvanor är viktiga för hälsa. Och att man bry sig om hälsan är en billig investering, som ger utdelning och hela livet. Min livsstil -Eftersom livskvalitet är någont personligt handlar det mycket om att man har självkännedom, att man vet vilka behov man har och hur man tillfredsställer dem. Det som är viktigt för mig är och mitt behov är att spela basketboll, dansa,styrketräning,gym och förbättra min kondition.

1)SJÄLVFÖRTROENDE

Ett gott självförtroende  gör att man känner sig trygg,lita på sig själv och sina egna förmågor.  Och man inte lätt påverkar av andra. Ett dåligt självförtroende kan också påverkar hälsan och livsstilen negativt genom att man inte orkar stå emot tryck från kamrater,skola eller familj. Det kan i sin tur exempelvis leda till att man mer eller mindre ofrivilligt provar och använder droger av olika slag. Ett dåligt självförtroende kan också göra att man inte vågar prova på aktiviteter som är bra hälsan. Det finns två sorters självförtroende. Det ena kan vi kalla för allmänt självförtroende och det handlar om den allmänna trygghet du har inom dig. Denna grundtrygghet grundläggs tidigt i livet och följer dig resten av livet,oberoende av vilka vägar och stigar du väljer att följa. Den andra sortens självförtroende kallar vi för det specifika självförtroende. Det är det självförtroende du har i speciella situationer: när du till exempel skriver prov, håller tal eller kör upp för körkort. Ett lågt självförtroende kännetecknas av att man är rädd inför prestationen. Man är rädd för att misslyckas och känner sig som en ständig förlorare. Det inre samtalet är negativt. Tankar på flykt dominerar, man tänker: jag vill inte. Jag avstår. Jag låter någon annan gör det. Det finns också något som kallas falskt självförtroende. Det kännetecknas av att man har en overklig, förvriden bild av sig själv.

2)SJÄLVKONTROLL

Självkontroll är en psykisk viljehandling att behärska sina impulser, känslouttryck, och instinkter, förmåga att invänta ett bättre tillfälle att tillgodose sina intressen eller behov. Självkontroll och kroppskontroll är grundläggande jagfunktioner, som förutsätter självkännedom. Det är ett slag av kontrollfokus, motsatsen till ett externt kontrollfokus (att kontrollen är bortanför en själv).

3)SJÄLVBILD

Med självbild menar att jag som människa uppfattar att jag har ett värde som människa,att jag är värd någonting som den jag är. En god självbild innebär att jag känner mig älskad,omtyckt och accepterad som den jag är. Självbilden hänger samma med din självkänsla och ditt självförtroende. Alla känner sig otrygga och osäkra ibland, men med positiv grundläggande självbild hanterar vi dessa situationer. Vi vet hur vi ska tänka och agera för att återvinna balansen ” och komma på banan”. Den som har negativa, felaktiga tankar om sig själv det vill säga en dålig självbild, kan vara svår att hjälpa. Vara självbild grundläggs nämligen tidigt i socialisationsprocessen. Hur viktig vår självbild är blir uppenbart om man drabbas av en sjukdom som anorexi (anorexi nervosa). Sjukdomen innebär att man har en förvrängd kroppsbild. Den som har anorexi tycker att hon är för tjock, oavsett hur lite hon väger Därför går hon avsiktligt ner i vikt genom självsvält. Orsaken till anorexi är komplicerad, men det handlar bland annat om dåligt självförtroende och omvärlden slankhetsideal. Dessutom upplever de som är anorektiska ofta att de får kontroll över sitt liv genom att kontrollera sitt ätande. De känner sig duktiga när de låter bli att äta.

4)FYSISK HÄLSA

fysik hälsa handlar om att kroppen är frisk och fungerar normalt.Man behöver inte ägna sig åt elitidrott för att ha en god fysisk hälsa. Det kan räcka med aktiviteter som promenader,cykelturer,simning,trädgårdsarbete eller städning. Det fysiska resultate blir bland annat ökad muskelstyrka, bättre kondition, bättre rörlighet, stärkt skelett och ett starkare immunförsvar. Dessutom får man positiva sidoeffekter, som bättre koncentrationsförmåga och bättre stresshantering. Samtidigt minskar risken för att man ska drabbs av hjärta och kärlsjukdomar. Att uppleva fysisk hälsa kan verka enkelt. Det gäller ju bara att var frisk och kroppsligt sett fungera normalt. Men dagens moderna samhälle medför att crika 85 procent av befolkningen är fysiskt understimulerad.

4)PSYKISK HÄLSA

Psykisk hälsa är att vara i mental balans. Att kunna tänka klart och rationellt och inte känna sig likgiltig, deprimerad, ångestfylld eller ha andra känslomässiga störningar. Psykisk hälsa hänger nära samman med social emotionell hälsa. Människans hälsa kan liknas vid en pyramid, där den psykiska hälsan ligger som stenar i botten. Det är grunden att stå på och att bygga utifrån. Tre stora stenblock är förmågan till koncentration, vilja och stresshantering.

6) SOCIALT

Social hälsa handlar om våra relationer till andra människor, alltså hur väl vi fungerar tillsammans med andra och hur  våra sociala kontakter ser ut. Den sociala hälsan påverkas även av i vilken utsträckning vi känner oss stöttade, och om vi känner att vi är en del av vår omgivning, vårt samhälle. Det handlar alltså om att känna gemenskap och samhörighet. Detta är ett av våra basbehov, och därför har den sociala hälsan en mycket stor betydelse för hur vi mår.

7) KONCENTRATION

Koncentration är vår förmåga att fokusera på en specifik uppgift. Det kan handla om allt från att köra bil,skriva prov,hålla ett tal eller att utföra en topprestation inom idrott eller musik. Människor reagerar olika på störningar, men koncentrationsförmåga kan tränas up.

8)  VILJA

Att man har vilja och förmåga att mobilisera viljestyrka är viktigt för våra psykiska hälsa. Viljan är en avgörande faktor då vi exempelvis ska förändra vår livstil, förbättra vår hälsa eller bekämpa sjukdomar om sina skador. Att man är fri från ett beroende, att sluta röka,lägga om sina matvanor eller att börjar med regelbunden motion kräver vad vi brukar kalla en vilja av stål.

9) STRESS

Det som orsakar ökad nervositet är olika former av stress. Det finns ofta kopplingar mellan livsstil och stress. Många tror att stress är ett modernt begrepp,men det stämmer inte. Stress är en av våra mest grundläggande reaktioner, och den finns hos både människor och djur. Det kan vara olika saker som utlöser stressen. Vad som stressar mig idag kanske inte stressar mig senare i livet. Det finns dock en gemensam nämnare för all stress, den orsakas av att vi känner krav,antingen från oss själva eller från andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela